Sunnuntai visiitin teimma talla kertaa Lancasteriin amiksia ihmettelemaan. Itte asiassa naa eroaa melko paljon Suomen amiksista, kyse on siis Amish uskonnosta. Perustettu Euroopassa 1600, ja rantautunut tanne Bearin lahistolle, Lancasteriin 1700-luvulla. Uskonto perustuu raamattuun ja amikset haluaa elaa mahdollisimman paljon erillaan ulkopuolisesta maailmasta ja elaa yksinkertaista elamaa. Sahkoa ei kayteta, ja hevosella paasee kirkolle ja onnistuu pellon kynnot jne. Kun tavallisesti ihminen yrittaa ettia itteansa koko elamansa, amikset yrittaa kadottaa oman persoonallisuutensa. Vaatteet on hyvin simpuleita, ja jokaisella on 3 vaatekertaa. Tytot ku tulee 12 vuoden ikaan, ei saa enaa mekossa olla nappeja takana, vaarana muoti. Eliketta mekko laitetaan neuloilla kiinni. Kuulemma 85 % nuorista jaa amish yhteisoon.

626244.jpg

Nuori amishpari sunnuntai ajelulla.

Amiksia on 3:ssa eri osavaltiossa, mutta Lancaster, Pennsylvaniassa on kuuluisin amish village, koska sinne he rantautuivat ensimmaisena ja myos koska paikka on lahella useita metropoleja, jonne turistien on helppo loytaa.

626245.jpg

Tassa myos amishnuorisoa kylan raitilla avomallilla, liikenne valoissa ollessa napsasin kuvan. Huomaa vilkut! :)

626246.jpg

Pitihan meankin kayda testaamassa buggy. Lammintahan tuolla oli, ei ollu ilmastointia.

Tassapa vahan kulttuuritietoutta. Juu, etta tammosia amiksia. :) Mukavahan tuo oli palata ajassa 100 vuotta taakse pain. Jospa alkais iltakaffelle with liima + sugar and eggs.

Ok everybody, your reactions make my day! :)

Bone